Kerst in Colombia

De kerstdagen zijn hier al weer voorbij. Kerst wordt gevierd in de avond/nacht van 24 december en op 25 december. Van een tweede kerstdag op 26 december, zoals in Nederland, is hier geen sprake; morgen ben ik dan ook weer aan het werk.

En kerst in Colombia.. ja, dat is heel anders dan in Nederland. Hopelijk reageren jullie niet verschrikt omdat er gisteren, eerste kerstdag, geen kerkdienst was; dat gaat hier anders. Wil dit zeggen dat we niet gedacht hebben aan Jezus die geboren is voor ons? Nee! Daar hebben we zeker aan gedacht en bij stilgestaan. Júíst voor deze kinderen is het belangrijk om te weten dat er een God is die om hen geeft en bovendien hun Vader is. Want een vader en een moeder is iets wat onze kinderen/jongeren meestal niet hebben. Dat betekend ook dat ze geen plaats hebben om aan een kerstdiner te schuiven. Hoe overeenkomstig is dit met Jezus: er was geen plaats voor Hem en zo is het ook met deze jongeren, er is géén plaats voor hen in de samenleving. Er zijn geen instanties die voor hen zorgen, er is geen geld beschikbaar voor hen. Ze zijn op zichzelf aangewezen en daarom is het zo mooi dat we dankzij de hulp van jullie er voor hen kunnen zijn.

Zo ook deze kerst.  Jorge en Ginny (collega’s) hebben hun huis opengesteld voor alle jongeren op Kerstnacht .

Om te laten zien dat ze wél een familie hebben, dat er mensen zijn die om hen geven. Het is daarom ook goed om even bij stil te staan, terwijl je misschien net je kerstrollade op hebt,  dat niet iedereen in deze wereld een plek of familie/vrienden heeft om kerst te vieren. En ja, dit is in Colombia zo, maar ook in Nederland. Daarom.. mocht je deze blog lezen,  weet dan dat we gelukkig allemaal een Vader hebben die om ons geeft. Misschien heb je óók alleen kerst gevierd, maar kon je  een lekkere rollade te kopen en dát is iets wat deze jongeren niet kunnen. Daarom was het zo mooi dat ze deze avond lekker hebben kunnen eten, we samen spelletjes hebben gedaan, gezongen en gedanst hebben. Zodat ze even hun zorgen konden vergeten en het familiegevoel kunnen voelen. Ik weet dat ik het al zo vaak getypt hebt,  maar ik geloof zoveel in liefde. Liefde is iets wat je moet voelen en krijgen en wat iedereen verdiend. Liefde is voor mij laten zien aan iemand dat diegene bestaat en belangrijk is, dat je voor hem/haar wilt zorgen, dat iemand altijd bij je terecht kan en je kan vertrouwen. Iets wat veel mensen helaas niet altijd voelen of zelfs nooit hebben ervaren. Dit dit geldt ook voor deze kinderen. Daarom is dit werk vaak zo dankbaar, niet om jezelf op je schouder te slaan om te denken “kijk ik help ze”… Nee, dit werk moet je doen omdat het vanuit je hart komt en niet omdat je je goed wil voelen of een bedankje wil krijgen. Voor mij is het belangrijk om de kinderen en jongeren te laten zien en voelen dat we om ze geven. Dat ze op deze wereld zijn voor een reden en dat ze ook geliefd zijn. De kerstavond was zeer geslaagd en iedereen is tevreden gaan slapen, mede omdat we er de volgende dag vroeg uit moesten.

 

We zijn al in alle vroegte begonnen met een gezamenlijk ontbijt om vervolgens naar een soort pretpark te gaan.  Dit was het speciale uitje voor de jongeren. Ze vonden het geweldig: de lach en de tevredenheid in hun ogen zijn altijd goud waard.  Het park ging 11 uur open en sommigen gingen pas om 19.30 weg, zó leuk vonden ze het. Ze zijn de zo’n 10 attracties minstens 10x opnieuw ingegaan. We hebben samen gegeten.  Onze lunch bestond uit patat, hotdog en een colaatje.

 

De dag was zo geslaagd. Even alles vergeten en onbezorgd kunnen genieten. Dit is iets wat ik iedereen gun en ik hoop ook dat jullie deze kerst ook hebben kunnen genieten.

 

Als laatste wil ik iedereen bedanken voor de zeer grote steun die ik heb mogen ontvangen in gebed, interesse en giften. Het is voor mij mooi om te zien dat jullie allemaal nét zo blij voor mijn nieuwe project zijn als ikzelf.

Ik weet het… ik herhaal mezelf weleens,  maar ik blijf het zo bijzonder vinden dat jullie zoveel steun geven. Ik zie dit ook zeker niet als normaal en ben jullie en God daar dankbaar voor. Het blijft ook zo speciaal wanneer ik hoor dat er weer giften binnen gekomen zijn of wanneer ik weer een berichtje ontvang. Mede dankzij jullie ben ik in staat om dit werk te doen en dit maakt mij een ontzettend dankbaar persoon.

 

Iedereen een gezegend en gezond 2020 toegewenst.

Dat we er samen een mooi en goed 2020 van kunnen maken!

 

 

Graag wil ik afsluiten met belangrijk nieuws: ik heb een visum in Colombia gekregen. Iedereen bedankt  voor de gebeden en wensen hiervoor: ze zijn verhoord.

 

In het nieuwe jaar hoop ik een blog te schrijven over mijn nieuwjaar ervaring. Volgende week gaan we met de jongeren van op kamp van 28 december tot en met 1 januari. Ik ben zeer benieuwd hoe dat gaat,  maar ik heb er zin in!

 

Groetjes vanuit Colombia.

Categories :

5 Comments

 • wim en Henny Kijk in de Vegte schreef:

  Lieve Frans!
  Mooi om je verhalen te lezen ….Kekie en ik zijn met de jaarwisseling in Ouddorp geweest. We hebben samen iets gedronken in het restaurant waar we met jou ook gezeten hebben . We zijn ook op dezelfde plek gaan zitten en hebben bij jou stil gestaan. We wensen jou een gezegend nieuw jaar toe!
  Groet van Kekie en Henny Kijk in de Vegte

 • Fam. Prins schreef:

  Ha Frans, een beetje late reactie. Wat prachtig schrijf je toch! Ook over die kerstdag met een kerkdienst. Weet je eigenlijk past die rollade ook niet bij kerst. Als je het heel kritisch bekijkt. Maar het gaat ook om het samen zijn en aandacht voor elkaar. Mooi dat jullie dat dat hebben kunnen waarmaken. De liefde van God doorgeven aan kwetsbare jongeren. Zijn liefde gaat over grenzen dat is wel duidelijk. Fijn dat je je visum hebt joh!!
  Heel veel zegen daar in dat verre land!!!! Voor jou en voor iedereen om je heen.
  Blijf ons vooral op de hoogte houden.

  Hartelijke groeten van Peter en Elseline Prins. Nu nog uit Stad aan ’t Haringvliet. (Over 2 maanden uit Den Bommel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *