Het weer in Bogota

Er werd gevraagd eens iets te schrijven over het weer in Bogotá. Tja, wat kan ik er over zeggen zonder gelijk in de Nederlandse klaagtoon te vallen over het weer…. Laat ik beginnen om te zeggen dat het weer zeer onvoorspelbaar is en altijd een verrassing met zich meebrengt.

Goed om te weten is dat Bogota zich op 2600m bevindt en daarmee 1 van de hoogstgelegen grootste steden ter wereld is. Je kan dus gerust zeggen dat we in de bergen zitten en ja, dat merk je aan alles. Het kan er vaak in de ochtend grijs uitzien, maar ook strak blauw. We hebben verschillende seizoenen zo staan de maanden vanaf eind december tot begin februari bekend om de zon. Ik moet zeggen dat dit ook wel klopt. Het was prachtig weer en ik heb er volop van genoten.

Maar de tijd ervoor en de afgelopen weken heb ik voornamelijk echt héél veel,  maar dan ook écht héél veel regen gezien.  Soms wordt je een beetje depri van zoveel regen en nee,  ik overdrijf niet. Omdat Bogotá hoog in de bergen ligt, en daardoor er geen straat is die niet omhoog of naar beneden loopt zorgt de regen in Bogota er ook voor dat de halve stad overstroomt.  Huisjes storten in en wegen zijn  onbegaanbaar omdat er gewoon overal water staat.

Ik woon vrij bovenaan dus je ziet het water letterlijk als een  rivier/waterval naar beneden stromen.

De volgende droge maanden komen weer in juni/juli.

Wel moet ik zeggen dat je gemiddeld genomen altijd wel met een shirtje kan lopen het is altijd gemiddeld 18/19/20 graden dat is wel aangenaam. Maar het weer blijft onvoorspelbaar en zo kun je ook in de drogere maanden lekker in de zon lopen maar het volgende moment in de stromende regen en andersom. Maar de temperatuur blijft overdag  rond de 19 graden. Dat dan weer wel.

Maar ik kan je verzekeren dat het in de nachten en avonden echt heel heel erg koud kan zijn. De temperatuur zakt dan een heel eind  richting het vriespunt.

Binnen wordt het dan heel koud, zeker omdat we geen dubbel glas kennen, geen verwarming (!) en de huizen slecht geïsoleerd zijn. Daarom zit ik ’s avonds  vaak met een deken om en dikke trui aan en met  kaarsjes aan. Dit klinkt misschien romantisch, maar daar heb ik zelf andere ideeën bij …

Over het weer gesproken… de weersveranderingen hebben er ook voor gezorgd dat ik de afgelopen tijd veel ziek geweest ben en dat op dit moment nog ben. Al zo’n 3 weken heb ik te maken met wat vervelende ziektes. Ik heb al verschillende ziekenhuizen en dokters bezocht,  iets wat sowieso al vervelend is,  maar ook gewoon omdat het altijd nét iets anders gaat dan in Nederland. Gelukkig ken ik een goede dokter, die mij helpt om de juiste ziekenhuizen en dokters te vinden. Ik hoop dan ook snel weer helemaal de oude te zijn.

Ik wens iedereen vanuit Colombia een goede gezondheid toe in tijden dat de wereld en ik zelf ook weleens angstig is, geloof ik toch dat we de hoop op God mogen vestigen. Hij zal voor ons allen zorgen.

Groeten

Frans jr

Colombiaans regenbuitje!!!

Categories :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *