Colombia blog 2

Inmiddels ben ik alweer 3 weken in Colombia en de tijd gaat erg snel.  In de afgelopen week er er veel veranderd.

Als eerste heb ik een ander huis gevonden in de buurt van het centrum en heb het reuze naar mijn zin. Alles is dichtbij qua voorzieningen,  zoals supermarkt en de sportschool. Ik sport graag,  je kunt je gedachtes hierin kwijt. Dat is fijn; soms maak je vervelende dingen mee en tijdens het sporten kun je dit verwerken. Voor mij werkt het altijd erg goed.

Ten tweede ben ik verder gegaan met mijn Spaanse taalstudie,  ik heb 3x per week een paar uur les.  Het is intensief om 1 op 1 les te krijgen, maar Spaans is een mooie taal om te leren. En afgezien van dit,  is de hoofdreden natuurlijk dat ik het moet leren om mijn werk te kunnen uitvoeren.

 

Over werk gesproken, ik heb het erg naar mijn zin, natuurlijk is het lastig om soms al te werken ondanks ik de taal nog niet vloeiend spreek; maar elk stapje vooruit is er eentje. Ik voel me ook niet bezwaard om gewoon te proberen Spaans te spreken en dingen te vragen of uit te proberen. Door fouten te maken leer je en daarna sta je weer op en dat is iets wat ik op dit moment alleen maar doe hahaJ.

Verder heb ik deze week 2x op het werk een gymles gegeven om de jongeren wat af te leiden tussen de activiteiten door.  Het Cueva programma is speciaal voor jongeren die uit moeilijke situaties komen. Dit kan doordat ze op straat geleefd hebben of in gigantische weeshuizen (helaas zijn er in Colombia veel weeshuizen en die zijn ook enorm groot). De jongeren komen een aantal keer per week samen op ons, soort van, kantoor. Wanneer ze samenkomen worden ze begeleid op allerlei vlakken, dit kan van huiswerk maken zijn tot het beheren van een budget. Ze krijgen dus allerlei vakken als Engels, Wiskunde en sociale vaardigheden . Ook werken ze op het terrein en met andere programma’s mee van de stichting. Qua werk moet je dan denken aan het onderhouden van het terrein of gebouw en andere klusjes. Op dit moment ben ik druk bezig om met hen een vertrouwensband te krijgen en dit gaat met vallen en opstaan. Dit zijn jongeren die al ontzettend veel hebben meegemaakt.  Denk aan het verliezen van ouders, opgroeien in een mega tehuis waardoor je weinig aandacht krijgt, soms fysieke of geestelijke mishandeling of op straat geleefd. Kortom een heftige achtergrond waardoor ze wantrouwend zijn, iets wat samenkomt bij deze problematiek. Het begeleiden van deze jongeren kost dan ook veel tijd en energie, maar wat is er mooier om ze vooruit te zien gaan.

Het gehele team steekt hier ontzettend veel liefde in, iets wat deze jongeren veelal niet gekend hebben. Je kunt  ook duidelijk zien dat juist de liefde helpt met hen te laten bloeien. Met liefde kan je zoveel meer bereiken dan met straffen of sancties, iets wat ik elke keer weer terug zie in dit werk. Liefde opent deuren en harten van mensen die al jaren naar dat ene beetje liefde hunkeren. Niet voor niks staat ook in de Bijbel: er zijn drie dingen die blijven: geloof, hoop en liefde. Maar de liefde is het voornaamste. Ik denk dat dit een tekst is die ook als je niet gelooft alleen maar waarheid voor je kan zijn. Iedereen mens knapt op van liefde, iedereen vindt het fijn om te weten dat er iemand om je geeft. We zijn allen op zoek  naar liefde in het leven,  alleen iedereen kan daar een verschillende wending aangeven. Voor deze jongeren is Liefde de sleutel tot succes, laten zien dat ze er mogen zijn en dat ze ook kansen verdienen en dat er mensen om ze geven. Uiteindelijk zorgt liefde en hun innerlijke motivatie voor een betere toekomst.

 

Categories :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *