Blog Bogotá

Bogotá

Bogotá de stad waar het altijd druk is.  Waar iedere dag, behalve 3 weken eind december/begin januari, files staan. De bussen zijn altijd helemaal afgeladen.  Je moet hierbij denken aan Tokyo metro’s:  je wordt er gewoon in geduwd en als je bij de halte bent is het een mega opgave om überhaupt de bus nog uit te komen. Je moet je er dwars doorheen duwen en het geeft helemaal niet als je hierbij flink duwt en jezelf er gewoon doorheen slaat.

De bussen in Bogota zijn een beleving op zich.  Er zijn helaas geen metro’s. Maar ik zelf vind het bussysteem wel goed werken, behalve de drukte dan. Daarnaast zijn de bussen relatief goedkoop, voor ongeveer € 0.70 cent kun je met de bus  overal naar toe rijden en zo vaak overstappen als je wilt.

De bussen hebben een aparte,  dubbele weg in Bogota en dus geen last van overig verkeer. Neemt niet weg dat er wel veel stoplichten zijn en omdat Bogotá een enorme miljoenenstad is, zijn er dus ook mega veel bussen. Dus vaak belandt je alsnog in de file door de hoeveelheid bussen. Het gekke is dat wanneer je  de ene dag vertrekt om 8.15 en dan  ben je op tijd, de andere dag kom je gewoon een  dik uur te laat.

Het verkeer is dus altijd druk en chaotisch. Zeker op maandag en vrijdag, dan is de stad niet te doen. En omdat er ook geregeld stakingen en andere protesten zijn, worden vaak wegen afgesloten en  dan veranderd het van chaos in mega chaos.

Al met al is het een hele reis om naar je werk of huis te gaan, maar na een poosje went alles en kan je extra genieten als in het weekend het verkeer soms wat rustiger is. Maar over het algemeen is het verkeer echt bizar druk. Er zijn er ook te weinig bussen voor het aantal mensen die in Bogotá wonen .

Als laatste zijn er in de bussen super veel mensen die bedelen of geld willen verdienen. Dit doen ze op verschillende manieren: krantjes verkopen, telefoonhoesjes, pennen, snoepjes enz.  Je kan het zo gek niet bedenken of ze verkopen het. Of ze spelen muziek en zingen erbij of hele gitaarconcerten. Ook veel vluchtelingen vanuit Venezuela komen met kinderen langs en vertellen hun verhaal. Soms heel triest om te zien. Zoals jullie wel lezen, speelt er zich een heel leven af in alleen al de bussen.

Ik hoop af en toe wat willekeurige dingen/onderwerpen te bespreken die ik zie of ervaar in Colombia. Dit was de eerste en verzoeken of vragen over bepaalde onderwerpen  zijn altijd welkom.

Bedankt voor alle steun,  het wordt enorm gewaardeerd.

 

Groeten Frans jr

Categories :

One Comment

 • Fam. Prins schreef:

  Superleuk stukje weer Frans!!! En wij maar klagen over de files ha ha.
  Misschien wil je ook een keer schrijven over het weer/ klimaat. En dan vooral over waar jij zit. En hoe wordt de zondag gehouden?
  Maar eigenlijk zijn al jou stukjes leuk om te lezen. Iig interessant! Dat je daar de tijd nog voor kan vinden!
  Veel zegen op je werk in dat verre land!
  Groetjes van Peter en Elseline Prins.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *